Παρουσιάζοντας το άρωμα Four Paws για τους Τετράποδους Φίλους μας

11 May, 2021

Παρουσιάζοντας το άρωμα Four Paws για τους Τετράποδους Φίλους μας

Ανά τους αιώνες, τα ζώα έχουν διαδραματίσει βασικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων. Σήμερα, τα κατοικίδια ζώα είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής και αχώριστοι σύντροφοι. Σύμφωνα με τον Greger Larson - διευθυντή του ερευνητικού δικτύου παλαιογονιδιωματικής και βιοαρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης - πραγματοποιούνται αναλύσεις αρχαιολογικών και γενετικών στοιχείων, ώστε να λάβουμε πληροφορίες για το πότε και πώς αναπτύχθηκε ο δεσμός ανθρώπου-ζώου· αυτό θα μας δώσει σημαντικές πληροφορίες για την εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας.

Ο Larson και οι συνάδελφοί του έχουν δημοσιεύσει στοιχεία πως οι σκύλοι εξημερώθηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη πριν από 16.000 χρόνια και στη συνέχεια, στην Ασία πριν από περίπου 14.000 χρόνια, από δύο ξεχωριστές γενεές λύκων. Το εύρημα ενός Παλαιολιθικού τάφου στο Βόρειο Ισραήλ, στον οποίο βρέθηκαν θαμμένοι ένας άνθρωπος μαζί με ένα κουτάβι σκύλου ή λύκου, δείχνει ότι είχαν αναπτύξει έναν βαθύ δεσμό αγάπης κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Επίσης, σε κατακόμβες νότια του Καΐρου, ερευνητές ανακάλυψαν χώρους ταφής με τεράστιους αριθμούς ταριχευμένων ζώων – σχεδόν 8 εκατομμύρια – κυρίως σκύλους.

Οι σκύλοι είναι βαθιά συναισθηματικά πλάσματα. Μελέτες δείχνουν ότι οι σκύλοι βιώνουν πολύπλοκα συναισθήματα, όπως ζήλια και προσδοκία, και ότι μπορούν να διακρίνουν τις συναισθηματικές εκφράσεις στα πρόσωπα των ανθρώπων. Είναι ενστικτώδη αλλά και διαισθητικά ζώα που νιώθουν αγάπη, φόβο, θυμό, χαρά και στοργή. Οι σκύλοι διαθέτουν 40 φορές περισσότερους υποδοχείς αρώματος από τους ανθρώπους, επιτρέποντάς τους να αναγνωρίζουν μυρωδιές έως και 100.000 φορές καλύτερα από εμάς. Ωστόσο, η αίσθηση της όσφρησης μιας γάτας είναι ένας υπέροχα περίπλοκος μηχανισμός, τον οποίο ορισμένοι ερευνητές κατατάσσουν ακόμα και πιο πάνω από αυτόν των σκύλων. Ένα συναρπαστικό στοιχείο σχετικά με τις γάτες είναι το γεγονός ότι, δε διαθέτουν μόνο τους κλασικούς οσφρητικούς (αρωματικούς) υποδοχείς, αλλά και μια δεύτερη «μύτη» που βρίσκεται στο έδαφος της ρινικής κοιλότητας και επικοινωνεί με το στόμα, το οποίο ονομάζεται όργανο Jacobson ή Βορμοναζαστικό (Vomeronasal). Οι υποδοχείς αυτού του οργάνου είναι διαφορετικοί, καθώς εντοπίζουν φερομόνες που δε μπορούν να ανιχνεύσουν οι οσφρητικοί, και είναι σημαντικοί για πληροφορίες που αφορούν την κοινωνικοποίηση, το ζευγάρωμα, το περιβάλλον κ.α.

Η αρωματοθεραπεία θεωρείται μια ολιστική μέθοδος θεραπείας που βασίζεται στη χρήση αρωματικών πρώτων υλών – συμπεριλαμβανομένων αιθέριων ελαίων και άλλων αρωματικών ενώσεων – με σκοπό την προώθηση της υγείας και της ευεξίας. Μπορεί να ενισχύσει τόσο τη σωματική όσο και τη συναισθηματική υγεία και θεωρείται τόσο τέχνη όσο και επιστήμη. Ο όρος «αρωματοθεραπεία» επινοήθηκε από έναν Γάλλο αρωματοποιό και χημικό, τον René-Maurice Gattefossé, σε ένα σχετικό βιβλίο που έγραψε και δημοσιεύθηκε το 1937. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την αρωματοθεραπεία εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι αρχαίοι πολιτισμοί στην Κίνα, την Ινδία, την Αίγυπτο και την Ελλάδα συμπεριελάμβαναν φυτικά αρωματικά συστατικά σε ρητίνες, βάλσαμα και έλαια για ιατρικούς και θρησκευτικούς σκοπούς και ήταν γνωστό πως είχαν τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά οφέλη. Η χρήση της αρωματοθεραπείας σε σκύλους είναι δοκιμασμένη στο χρόνο. Οι επιστημονικές μελέτες σε Γερμανία και Γαλλία σχετικά με τις ιατρικές επιδράσεις των αιθέριων ελαίων σε ζώα και ανθρώπους είχαν ήδη προχωρήσει σημαντικά μέχρι τα μέσα του 1800 και, λόγω των θετικών κλινικών αποτελεσμάτων, η πρακτική της κτηνιατρικής αρωματοθεραπείας δε θεωρούνταν ασυνήθιστη σε αυτές τις χώρες έως τα μέσα του 1900.

Η αρωματοθεραπεία στα κατοικίδια ζώα λειτουργεί με διάφορους τρόπους, αν και ο ασφαλέστερος τρόπος είναι μέσω εισπνοής. Τα μηνύματα που μεταφέρονται μέσω του νευρικού συστήματος στο μεταιχμιακό (limbic system) – το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα – εισέρχονται γρήγορα στο σώμα και την κυκλοφορία του αίματος του κατοικίδιου ζώου σας και διανέμονται σε διάφορους ιστούς. Όταν η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται υπεύθυνα, μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ενός ήρεμου περιβάλλοντος, να ανακουφίσει από άγχος και μυϊκούς πόνους, να βελτιώσει την υγεία, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει το δεσμό ανθρώπου-ζώου.

Η Air Aroma, που σα στόχο έχει πάντα να χρησιμοποιεί πρώτες ύλες, μεθόδους και τεχνολογίες που είναι ανακυκλώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον, αντιτίθεται στα πειράματα σε ζώα και φροντίζει για το οικολογικό αποτύπωμα και τη βιωσιμότητα της εταιρείας, οραματίστηκε ένα άρωμα για τους τετράποδους φίλους μας. Οι εξειδικευμένοι αρωματοποιοί μας, εμπνευσμένοι από αυτή την κεντρική ιδέα, δημιούργησαν το Four Paws, ένα εξατομικευμένο άρωμα που προσφέρει μια φιλική προς τα κατοικίδια εμπειρία και δημιουργεί μια γαλήνια και ήρεμη ατμόσφαιρα, αφήνοντας σε ανθρώπους και κατοικίδια θερμά και φιλόξενα συναισθήματα.

Το Four Paws είναι ένα ισορροπημένο μείγμα που προάγει την ηρεμία και τη χαλάρωση. Το καθαρό και αναζωογονητικό Κυπαρίσσι συνδυάζεται με το γλυκό και λουλουδένιο Χαμομήλι, δημιουργώντας ένα ηρεμιστικό άρωμα, και η προσθήκη από Λιβάνι και Ξύλο Κέδρου προσφέρει μια γήινη ισορροπία που μειώνει τα επίπεδα άγχους και προωθεί την ευεξία. Είναι ένα καταπραϋντικό άρωμα που συνδυάζει μια επιλογή από φυσικά αιθέρια έλαια και συστατικά με βάση τα βότανα, σχεδιασμένα έτσι ώστε να ενθαρρύνουν τη χαλάρωση και να μειώνουν το στρες για τους γούνινους φίλους μας. Επιπλέον, αυτό το άρωμα διαθέτει αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Σε συνδυασμό με την πατενταρισμένη τεχνολογία cold-air diffusion και τα εξελιγμένα μηχανήματα διάχυσης της Air Aroma, το Four Paws είναι η καλύτερη φυσική προσέγγιση για τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας με τα κατοικίδια ζώα.